naslovnica vrste orhideja osnovno o orhidejama najskuplja orhideja orhideje koje kupujemo sistematika orhideja imenovanje hibrida orhideja RHS - Royal Horticultural Society AOS - American Orchid Society riječnik i pojmovnik popis imena epidendrumi Ludisia discolour pleurothallidsi masdevallia encycliae zygopetalumi cymbidiumi dendrobiumi phalaenopsis potinara hoku gem coelogyne lindley vande oncidiumi miltonie angraecumi odontoglossumi hibridi hrvatske cattleye paphiopedilumi sve o uzgoju orhideja kućne biljke vrtne biljke

Osnove, uvod o Orchidaceae Asparagales Monocots Angiosperms Plantae porodici biljaka

vrste orhideja osnove uvod u prekrasan svijet orhideja pun boja, oblika i mirisa

phalaneopsis orchid

Orhideje (Orchideaceae) su druga najveća porodica među cvjetnicama i veće su od porodice Trava (Poaceae) ili porodice Ruža (Rosaceae). Botaničari priznaju oko 1.000 rodova s 25.000 do 30.000 vrsta. Orhideje naseljavaju gotovo sva staništa osim polarnih i vrućih pustinjskih predjela. Ipak, ova porodica, koliko god brojna bila nema predstavnike među vodenim biljkama. I koliko god brojne bile, individualno su vrlo rijetke. Ove prekrasne biljke su žrtve krčenja šuma i kultiviranja zemljišta, prirodna staništa im se smanjuju i bezobzirno uništavaju. Prašume Kolumbije i Brazila polako nestaju i ustupaju mjesto plantažama kave. Stoljećima orhideje predstavljaju egzotiku i mističnost i izuzetno cijenjene zbog ljepote i krhkosti, pa ih možete naći kao temu na odjevnim predmetima, postoji nakit u obliku orhideja, koriste se u prehrani, često su korištenea kao logotip su ih koristile mnoge prehrambene marke. Vanilla je najpoznatija jestiva orhideja. Osim toga, strastveni sakupljači i danas uništavaju ugrožene vrste iako su iste strogo zaštićene. U Hrvatskoj su sve domaće vrste orhideja (kaćuni) strogo zaštićene.

Najskuplja orhideja prodana do danas je

orchidaeceae phalaenopsis pinkbrown

Najviša cijena postignuta za orhideju je USD 202,000 a najskuplji Cymbidium kultiviran je od strane Shenzhen Nongke Grupe iz Kine, koja inače intenzivno radi na znanstvenim istraživanjima u agrokulturi.

Orhideje koje kupujemo

old phal

Od orhideja pristiglih s prirodnih staništa tijekom proteklog vremena nastali su brojni raskošni križanci (hibridi, hybrids) jer se orhideje rado križaju. Ipak, stručnjaci su uspjeli izvorne vrste razmnožavati sjemenom. Te biljke se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama koje nabavljaju orhideje iz rasadnika koji se bave uzgojem orhideja, pa kupujte mirne savjesti i uz vrlo pristojne cijene. Vrtlari i botaničari su birali primjerke biljaka i radili na križanjima kako bi dobili čvršće orhideje bujnijeg i učestalijeg cvata te smanjenih potreba za egzotičnim uvjetima održavanja. Tako ove biljke više nisu zahtjevna egzotika. Zanimljivo je da broj hibrida neprestalno raste jer su orhideje biljke koje rado prihvaćaju križanje. Tako se sada gotovo u svakom domu mogu naći orhideje jer su Phalaenopsis, Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Paphiopedilum, Miltonia, Zygopetalumi a i ostale vrste postale vrlo dostupne. Vlaga, voda, zalijevanje, svjetlost, stanište, razmnožavanje, svakodnevno održavanje bitni su faktori uzgoja i njege orhideja. Orhideje možete uzgajati u supstratima, na kori drveta s nešto mahovine, u hidrokulturi. Postoje orhideje koje imaju izražene lukovice i orhideje bez gomolja.

Sistemetika orhideja istražuje veze i klasificira orhideje

stari phal

Sistematika je znanstvena disciplina koja istražuje raznovrsnost i njihove međusobne veze. Klasifikacija orhideja je u velikoj mjeri tehničke i praktične prirode i današnje podjele priznaju skupine kao oblik podjele. Skupine su grupe rodova koje imaju slične karakteristike i koje se mogu koristiti za križanje kako bi se proizveo hibridni rod. Prilikom klasificiranja, orhideje smo podijelili u skupine: Paphiopedilum, Cymbidium, Oncidium, Cattleya, Pleurothallids, Dendrobium, Vanda i Phalaenopsis. Popis svih skupina orhideja koje smo obradili do sada nalazi se ovdje na engleskom jeziku.

Kako se imenuju hibridi orhideja

phalaenopsis from sanja

Imenovanje: Imena biljaka, odnosno biljnih skupina pišu se na latinskom jeziku (ili u latiniziranom obliku) u skladu s Međunarodnim kodeksom botaničke nomenklature tj. International Code of Botanical Nomenclature, St Luis Code, 1999. Imena uzgajanog bilja biljaka pišu se u skladu s Međunarodnim kodeksom nomenklature uzgajanog bilja tj. International Code of Nomenclature for Cultivated Plants, I.C.N.C.P. or Cultivated Plant Code, 2004. Sva imena orhideja navode se tim pravilima.

Npr. iz imena orhideje, možete saznati:
"Paphiopedilum Dollgoldi Golden Girl AM/AOS"
Skupina je Paphiopedilum,
Rod orhideje je Dollgoldi,
Grex hibrida je Golden Girl
a kultivator je AM AOS

Još o klasifikaciji i nomeklaturi orhideja.

Neka međunarodna društva koja se bave očuvanjem i obogaćivanjem fonda orhideja lokalno i globalno

Royal Horticultural Society (RHS)

Royal Horticultural Society

FCC/ RHS Royal Horticultural Society (RHS) promovira hortikulturu i vrtlarstvo kako u Velikoj Britaniji tako i u Europi. Osnovano je 1804 godine u Londonu, Engleska a 1861 godine, Princ Albert ga proglašava kraljevskim. Na cvjetnim izložbama dodjeljuju se sljedeće nagrade.
FCC: First Class Certificate
AM: Award of Merit
PC: Certificate of Preliminary Commendation
BC: Botanical Certificate

Royal Horticultural Society Web

American Orchid Society (AOS)

American Orchid Society

American Orchid Society (AOS) ima namjeru biti vođa na području orhideja. Udruženje dodjeljuje sljedeće nagrade:
FCC: First Class Certificate
AQ: Award of Quality
AD: Award of Distinction
AM: Award of Merit
CCM: Certificate of Horticultural Merit

American Orchid Society Web

Još informacija o orhidejama na orhideje.net forumu

naslovnica vrste orhideja osnovno o orhidejama najskuplja orhideja orhideje koje kupujemo sistematika orhideja imenovanje hibrida orhideja RHS - Royal Horticultural Society AOS - American Orchid Society riječnik i pojmovnik popis imena epidendrumi Ludisia discolour pleurothallidsi masdevallia encycliae zygopetalumi cymbidiumi dendrobiumi phalaenopsis potinara hoku gem coelogyne lindley vande oncidiumi miltonie angraecumi odontoglossumi hibridi hrvatske cattleye paphiopedilumi sve o uzgoju orhideja kućne biljke vrtne biljke
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 21-06-2024 05:15:45 za: 0.00079 s