dobrodošli na orhideje net


voda i sve vezano uz vodu...

water art Održavanje pravilne vlažnosti (zalijevanjem biljaka i vlaženjem) može se nazvati najvažnijim aspektom uzgoja orhideja. Veliki broj orhideja uništen je pretjeranom vlagom ili nedostatkom iste.
Mnogi ljubitelji orhideja misle da orhidejama nikada nije dosta zalijevanja. Međutim, potreba za vlažnošću se odnosi na vlagu zraka. Tajna pravilnog zalijevanja orhideja leži u izmjenjivanju navodnjavanja i brzog isušivanja gdje se voda nikako ne smije zadržavati u području korijenja.
Neke vrste orhideja traže više a neke manje vlaženja zraka tokom dana. U sljedećim rubrikama pobliže ćemo objasniti gore navedene pojmove.

vlaga

Svim stvarima u stanu (pokućstvo, materijali na podovima i zidovima) kao i samom čovjeku neophodna je vlažnost zraka. Vlaga zraka predstavlja količinu vodene pare u atmosferi koja zadržava znatnu količinu latentne topline u atmosferi. Generalno pravilo za uzgoj orhideja je: što je veća temperatura i svjetlost, to je više vlage potrebno. U grijanim prostorima, uglavnom je teško održavati pravilnu količinu vlage. Zato se morate opskrbiti hidrometrom kako biste znali u kojim uvjetima Vaše orhideje trenutno obitavaju. "što je veća temperatura i svjetlost, to je više vlage potrebno. !"

plitice

glinopor kao izvrstan način ovlaživanja Najjednostavniji način za postizanje veće vlažnosti zraka je postavljanje plitica s vodom. Cvjetni lonci ne smiju stajati neposredno u vodi te posude napunite slojem krupnog šljunka ili glinopora. Glinopor ima sposobnost upijanja velike količine vode i na taj se način zbog povečane površine postiže i veće isparavanje. Cvjetne lonce također možete postaviti na ploče od stiropora ili plastične mreže. Vodite brigu da između dna cvjetnih posuda i razine vode uvijek ostane razmak kako biljke ne bi stajale u vodi.

prskanje

prskanje orhideje close Vaše orhideje možete prskati sobnim prskalicama za cvijeće. U stambenim prostorijama prskanje odnosno zamagljivanje je najbolje obaviti uvečer, kada temperatura u prostoriji pada te se osigurava osvježavajuća vlažnost zraka na duže vrijeme. Pazite da se voda ne zadržava na naborima listova ili na mladim izdancima jer to može prouzročiti truljenje. Svakodnevno orošavanje se mora obustaviti u hladnim i vlažnim uvjetima. Ukoliko primijetite da vlaga s vašeg cvijeća ne isparava tokom noći, zamagljivanje provedite rano ujutro. U grijanim prostorima prskajte i više puta na dan. BACK

zalijevanje

Za zalijevanje orhideja najpogodnija je voda čija se kiselost (PH vrijednost) kreće između 4 i 4,5" ! Ne postoje precizna pravila o količini i učestalosti zalijevanja.
Voda koju koristite za zalijevanje može biti filtrirana (britirana), možete koristiti odstajalu vodu u koju ste stavili par kapi limuna, najjednostavnije je upotrijebiti kišnicu a možete koristiti i vodu iz klima uređaja. Minerali iz vode se s vremenom skupljaju na supstratu i tvore bijele nakupine. Nedostatak i nedovoljno vode i vlage sigurno ne pogoduju Vašim biljkama. No pogrešno i prekomjerno zalijevanje će ih sigurno ubiti tj. biljke ce ili istrunuti ili navući nekakvu bolest.
Općenito pravilo je: orhideje treba zalijevati jednom tjedno zimi, dva puta tjedno u proljeće i jesen, te svaki drugi dan ljeti. Iznimno je bitno da se zalijevanja provodi mekom vodom izbjegavajući pitku vodu koja ima previše kalcija te da temperatura vode za zalijevanje bude sobna, dakle, ne smije biti hladna. Tijekom razdoblja mirovanja zalijevanje gotovo obustavite, dok za vrijeme rasta zalijevajte obilnije, posebice za sunčana i topla vremena. Želite li temeljito opskrbiti Vaše biljke vodom, potopite ih zajedno sa cvjetnim loncem u posudu sa vodom i tako da se supstrat dobro natopi. Kako ne bi prenijeli bolesti, svaku biljku potopite odvojeno. Za zalijevanje orhideja najpogodnija je voda čija se kiselost (PH vrijednost) kreće između 4 i 4,5. PH vrijednost veću od 8 ove biljke ne podnose. Nadalje, orhidejama je potrebna voda čija je tvrdoća između 5 i 6 d (DH). Zalijeva se dovoljno često da se spriječi isušivanje ali se mora paziti da se kompost ne razmoči. Zaljeva se rano ujutro tako da kompost ostane vlažan a voda se ne smije dugo zadržati na listovima kako ne bi došlo do opržotina. BACK