dobrodošli na orhideje net


vađenje, sadnja i razmnožavanje lukovica

Sadnja lukovica, gomolja, rizoma

šafrani u cvatu Lukovice se često sade u jesen jer su neke vrste cvijeća prvi primjerci koji najavljuju proljeće. Osim nekolicine vrsta koje se sade u proljeće (kao što su dalije, kana, gladiole), većinu vrsta sadimo u jesen tijekom rujna i listopada (šafrani, narcise, plave presličice, anemone, tulipani i zumbuli). One hladni dio godine prezimljavaju ukopane u zemlji a neke cvatu već u veljaći i ožujku. Lukovice se često sade u kombinaciji sa ostalim jednogodišnjim i višegodišnjim biljkama no mogu se saditi u na travnjacima, pod sablima kao pokrivaćice tla, a ukoliko ih prevarite, možete ih i natjerati da Vam procvjetaju za Božić. Lukovice koje cvatu u proljeće sade se u jesen jer zahtijevaju neprekidni period niskih temperatura koje stimuliraju razvoj korijena te pazite da ih posadite prije prvih mrazeva. rozi tulipani su tipičan primjer lukovica Svim lukovicama odgovara osunčani položaj ili polusjena, mjesto zaštićeno od jakih vjetrova. Idealno tlo je rahlo, pjeskovito ilovasto tlo te zbog drenaže na dno rupe u koju sadite lukovice stavite pijeska i dobro pomiješajte zemlju. Lukovice možete staviti u žičane ili plastične košarice koje štite lukovice od glodavaca a tako ih i jednostavnije možete vaditi iz zemlje. Jednostavno je pravilo koje kaže kako se lukovica sadi na dubinu koja je 3 puta veća od njene visine. Provjerite dobro upute na vrećicama kupovnih lukovica jer su tamo vrlo često opisane dimenzije u kojima sadite vaše lukovice. Uglavnom ostavljajte između lukovica razmak koji je barem dva puta veći od polumjera lukovice koju sadite.

Nekoliko savjeta za kombiniranje lukovica

gomolji lukovice amarilisa
  • Većinu lukovica sadite u grupama, nikad u linijama ili usamljene, neka uvijek budu u skupinama po 10-ak biljaka, jer pojedinačno posađene ne dolaze do izražaja
  • Ljiljane možete zasaditi same
  • Šafrane sadite u raštrkanim grupama kako bi postigli prirodan izgled
  • Kombinirajte više lukovice (tulipani) sa nižima (plava presličica) ili drugim biljkama (maćuhice, potočnicama i svim trajnicama koje cvatu u rano proljeće)
  • Narcise sadite oko neurednih ili zapuštenih dijelova vrta

Kada vaditi lukovice iz zemlje

zumbuli u cvatu Neke lukovice ostaju u zemlji dugi niz godina i ne trebaju posebnu njegu. Dapače, neki primjerci se i previše rašire te ih je potrebno uklanjati kako nebi smetale ostalim biljkama u vrtu (plava presličica, narcise, đurđice). Listovi moraju do kraja požutjeti prije vađenja lukovica a lukovice se moraju dobro očistiti od zemlje i osušiti prije spremanja. Tulipani i ljijani mogu jednu godinu provesti u zemlji bez vađenja, no slijedeće godine ih obavezno morate vaditi jer će se lukovice previše razmnožiti i biljke više neće bogato cvasti. Ukoliko neke ljetne lukovice baš ne želite vaditi lukovice iz zemlje, posadite ih dublje od potrebne dubine kako nebi smrzle tokom zime.

Razmnožavanje lukovica, gomolja, rizoma

lukovica gomolj rizom frezija u cvatu Kod nekih vrsta od nekoliko posađenih lukovica nastaju cijele kolonije biljaka (narcise, zumbuli, presličice, đurđice). Jedino o čemu kod ovih biljaka treba paziti je da ih držite unutar područja gdje ih želite imati jer se one brzo razmnožavaju. Lukovičaste biljke s rizomom razmnožavaju se diobom rizoma ili diobom grmova, a biljke koje rastu iz lukovica razmnožavaju se odvajanjem postranih lukovica. Kada lukovice izvadite iz tla, razdvojite ih, tj. od matićne lukovice odvojite male lukovice koje se razvijaju iz matične lukovice. Dobro ih očistite od zemlje i bacite oštećene ili bolesne lukovice te ih ostavite nekoliko dana da se osuše. Uvijek čuvajte lukovice na hladnom i tamnom mjestu. Većina biljaka se može razmnožavati i sjemenom koje se sadi u klijališta ili na hladnu zaštićenu gredicu u jesen ili u proljeće.