dobrodošli na orhideje net


kućne biljkedracena
dracena bijelih crta


lila afrička ljubica
lila africka ljubicica


kalanoja
kalanoja


Biljke prirodno ovlažuju suhi zrak tako uzimaju ugljični dioksid iz zraka i otpuštaju kisik. Nadalje, biljke mijenjaju interijere u kojima živimo posebice kombiniranjem oblika biljaka i cvjetnih posuda. One oživljavaju proctor i daju mu dušu jer nam vraćaju prirodu od koje smo izdvojeni kada smo u kući. Vrlo često su biljke pokloni od osoba te tada postaju posebnim predmetom pažnje jer utjelovljuju osobu koja ju je poklonila ili kupila. Kao što je Ljubica meni poklonila moju prvu orhideju. Biljke u stanovima ili kućama možete držati na različitim mjestima.

Osnovni savjeti za uzgoj kućnog bilja

 • Zabilježite ime biljke prilikom kupovine kako biste biljci osigurali pravilnu njegu
 • Biljke smjestite u skladu s njihovim potrebama (obzirom na svjetlost)
 • Zalijevajte i dohranjujte biljke u skladu s njihovim potrebama
 • Brišite redovito prašinu sa listova ukoliko je to moguće
 • Redovito čistite biljke od uvenulih listova
 • Pazite pri rukovanju s otrovnim biljkama
 • Nove biljke uvijek držite izoliranima neko vrijeme nakon kupovine
 • Pazite da voda ne kapa sa biljke na biljku prilikom zalijevanja
 • Redovito pregledavajte biljke kako biste spriječili veće zaraze bolesti i insekata
 • Izolirajte uvijek zaraženu biljku
 • Držite alat koji koristite sterilnim nakon svake uporabe

BACK

Kupaonice

U kupaonicama možete držati biljke koje vole visku vlagu i slabo osvjetljenje. Kupaonice su problem zbog hladnih noći i kemijskih preparata koji često koriste. U kupaonice možete smjestiti mnogo bilja no ništa od toga za stalno. Primjerice, ukoliko imate biljku koju su napali crveni paukovi, vrlo uspješno ćete ju izliječiti u kupaonici. Sve nove biljke možete smjestiti u kupaonici prije no što ih priključite ostalim biljkama. To je nakon što prođe dovoljan period promatranja nove biljke obzirom na napade od bolesti i virusa. U kupaone možete staviti: mini ciklame, bršljane, orhideje, tropske lisnate biljke, kencije, kaladium i guzmaniju.
BACK

Dnevni boravak

Ovisno o tome koliko svjetla imate u dnevnom boravku u njega možete smjestiti: Juku i Dracenu, one će izdržati uvjete koje imaju tamniji i suhi prostore uz male štete. Agava će preživjeti na visokim temperaturama i uz mnogo sunca. Nešto tamnije sobe dobro će udomiti nolinu, krasulu i hortenziju . Nisoko postavljenje viseće cvjetne posude su dobre za povijuše a u nivou očiju postavite cvjetne biljke. Ukoliko imate staklenu stijenu možete izabrati i fikuse, palme, šefere i ostale visoke biljke. Velike biljke sadite u plastične lonce koji su lakši za rukovanje. Tropske vrste se dobro snalaze u prizemljima s dosta svjetla i s pravom dozom vlage i toplim, stalnim temperaturama. Sjeverne prozore i podrume možete koristiti za uzgoj raznik vrsti mahovine i lišajeva, kućnih srećica te begonija. Sunčane prozore možete koristiti za sekulente, pelargonije u posudama, peeromije i mačji rep. Poigrajte se s mesožderkama koje se zanimljivo ponašaju. Smjestite ih na svjetlo no ne i na direktno sunce i pratite s djecom njihovo ponašanje.
BACK

Hodnici

Na ulaznim m hodnicima možete rasporediti biljke na nekoliko razina i dobiti volumen. Koristite dosta izdržljive klivije, begonije, bršljene, drvo života i krotone… Dracena i difenbahija će podnijeti i propuh na ulazu u prostoriju no ipak pazite da biljke smjetite malo dalje od ulaznih vrata i svježine.Lidusija će dobro podnijeti niske temperature. Ukoliko u hodnicima imate krovne prozore možete ispod njih staviti fikuse i begonije. Ukoliko je svjetlost na dnu hodnika slaba instalirajte žarulje jačine dnevne svjetlosti te ih uključujte tokom dana barem na 5 do 6 sati.
BACK

Kuhinje

Na kuhinjsku prozorsku dasku možete staviti začinsko bilje ali i aloe veru koju koristite kod opekotina u kuhinji. Biljke u kuhinjama možete držati i u starinskim metalnim kutijama ukoliko želite postići rustikalni ambijent. Ukoliko imate sunčani prozor i dovoljno sjenila preko njega, u kuhinji će uživati i orhideje jer je tu dovoljno blage i topline. Ukoliko nemate veliki prozor u kuhinji, možete u njoj smjestiti paprati koje će jednako dobro uspijevati i na sjevernim prozorima. Koristite mirišljave biljke kao što su prelargonija i lavanda koje imaju umirujući učinak.
BACK

Sjeverne prostorije

Ove prostorije su dosta mračne te biljke nemojte smjestiti na udaljenost veću od dva metra od prozora. Pazite na dobru izolaciju prozora. Na sjevernoj strain kuće možete napraviti hladni staklenik. Biljke koje podnose sjeverne prostorije su: gospin vlasak, dracena, asparagus, klivija, fikus pumila, bršljen.
BACK

Južne prostorije

Ovi prozori dobivaju prosječno godišenje oko devet sati te zbog toga osigurajte dobre zavjese i prozračivanje prostora. Vlaga je u ovakvim prostorima uvijek niža. Biljke koje podnose južne prostorije su: ananas, kaktusi, citrus, fikus benjamina, hibiscus, sukulenti, banana, strelicija, juka.
BACK

Istočne prostorije

Ove prostorije su svježije no imaju direktno sunce ujutro što godi biljkama. Biljke koje podnose istočne prostorije su: ahmeja, alokazija, asparagus, begonija, kaladijum, difenbahija, dracaena, gardenija, filodendron.
BACK

Zapadne prostorije

Izravno sunce je ovdje krajem dana. Pazite na vjetkove koji mogu puhati sa zapada prilikom izolacije prozora. Biljke koje podnose zapadne prostorije su: cattleya, dendrobium, fikus elastica, guzmanija, oncidium, phalaenopsis, vrijeseja.
BACK