dobrodošli na orhideje net


profesionalni staklenici i plastenici

profi staklenici Ako gledamo cjelokupnu građu staklenika, oni su čvrsti i otporni na vanjske utjecaje kao što su jaki vjetar i puno snijega no pokazali su se relativno loši što se tiće toplinske izlolacije i otpornosti na tuču te se ne preporučaju u podučjima poznatim po takvim vremenskim nepogodama. Dosadašnja praksa je pokazala da se u staklenicima sa sunčevim zračenjem od 780 do 840 milimikron svjetlosne jakosti mogu uzgajati: ruže, karanfili, ljiljani, tustike, kaktusi.... Najnovija tehnika sustava zasjenjivanja pomaže ukoliko se montira ispod stakla tako da smanjuju jake sunčane zrake a u zimskim vremenima dobro štite od hladnoće. (Svjetlosna jakost (I): kandela (cd) – predstavlja onu svjetlosnu jakost zračenja izvora jednobojnog svjetla koja u danom smjeru frekvencije 540•1012 Hz iznosi 1/683 W/sr.). Možemo reći da postoje dvije vrste staklenika a to su:
- stari staklenici (stari Venlo, Engleski, Bugarski ) koji najviše odgovaraju uzgoju onih biljaka koje imaju kratki proizvodni proces (proljetno i ljetno rasađivanje) ili za uzgoj jednogodišnjeg rezanog cvijeća kao što su krizanteme, dalije, gladiole itd.
- novi visoki staklenici su univerzalni objekti koji mogu ispuniti sve potrebe intenzivne proizvodnje zahtjevnih biljaka koji s jedne strane omogućavaju dobre mikro / makro klimatske uvjete, uštede energije i do 40% a kod nekih primjeraka i otvaranje cijelog krova staklenika kako bi kiša mogla slobodno padati po biljkama.

profesionalni plastenici

profi plastenici Danas se u svijetu proizvode plastenici koji svojom opremom i tehničkim priborom ne odstupaju mnogo od staklenika. Prilikom kupovine plastenika obavezno treba obratiti pažnju na poziciju plastenika jer ukoliko izaberete pogrešan, može se desiti da vremenske nepogode i vjetar unište plastenik. Osnovna podjela je tako na:
-suptropski plastenici su proizvodeni od lakih materijala koje ne podnose velike opterećnosti. Postavljaju se na južnim mjestima i pokrivaju uglavnom jednoslojnim folijama ili posebnim mrežama za zaštitu od sunčeve svjetlosti.
- sjeverni plastenici dobro podnose loše vremenske uvjete kao što su jaki vjetrovi, snijeg, visoke vrućine ili hladnoće, tuča.... Njihove konstrukcije su uglavnom čelične a pokrivaju se dvoslojnim folijama a u nekim slučajevima čak i posebnim termo folijama. Zato što su pokriveni dvoslojnom folijom, ovi plastenici pružaju dobru termo izolaciju biljkama te se negativnih 12-13 C u plasteniku podiže i na pozitivnih 1 C. U ljetnim uvjetima, dvoslojne folije vanjskih 35 C mogu bez posebnog hlađenja, smanjiti temperature na 29-31C.

obnovljivi izvori energije

profesionalni staklenici za masovni uzgoj Primjena alternativnih izvora energije stvara značajne uštede goriva ili električne energije, dok s druge strane pozitivno utječe na prirodu oko nas smanjenjem onečišćenja zraka te se pokazuje zanimljivom naročito u svjetlu smanjenja ovisnosti o uvozu fosilnih goriva. Kolektori sunčane energije mogu imati kapacitete toplana i oprskrbljavati toplom vodom velike potrošaće kao što su škole, starački domovi, bolnice, hoteli... no postoje i manji sustavi koji se mogu instalirati na obiteljskim kućama kao manjim potrošačima. Toplinske crpke najnovije tehnologije mogu od 1KW uložene električne energije mogu proizvesti i do 4,5 KW čiste energije. Takvi sistemi su relativno skuplji no povrat investicije možete očekivati nakon četiri godine a nakon toga slijedi samo period uštede od čiste energije.Članak je nastao u suradnji sa cijenjenim gospodinom Remete Rudolf, s.c.h-Horticultura Pitanja ili sugestije ovdje na forumu