dobrodošli na orhideje net


presađivanje orhideja

orchid on wood Generalno pravlio je da se presađuje nakon cvatnje, i to što rijeđe. Biljka mora imati najmanje 3-4 gomolja da bi cvala. Odaberite supstrat koji slabo drži vlagu (kora jele, treset i perlit). Pazite da cvjetna posuda u koju presađujete biljku ima dovoljno mjesta za sljedeće 2-3 godine ukoliko se radi o vrsti koja voli veće posude. Posadite najmlađi pseudogomolj najdalje od ruba posude kako bi imao mjesta za razvoj. Raširite korijenje preko hrpice mješavine supstrata na dnu cvjetne posude i ispunite posudu do pola, stavljajući supstrat između korijenja te dobro ispunite šupljine. Spoj korijenja i pseudogomolja treba biti oko 2cm ispod površine supstrata. Držite u sjeni, umjereno vlažno, dok ne izraste novo korijenje.

Mali korisni savjeti prilikom presađivanja orhideja

paphiopedilum closeup

Kad se kupuje orhideja u prodajnom centru provjerava se korijenje na dnu cvjetne posude (provjeriti da li je mokro ili trulo, napadnuto nametnicima) Biljke je najbolje presaditi nakon cvjetanja (ukoliko se to napravi tokom cvjetanja cvjetovi će vrlo brzo uvenuti). Pazite kad sadite orhideju u cvjetnu posudu da ona ima na dnu velike rupe radi dobre protočnosti.

glinopor

Uvijek na dno tegle stavite glinopor ili krhotine glinene teglice (u svakom slučaju nešto sto ne upija vlagu nego voda lako prolazi kroz materijal). To je filter između korijena orhideje i vode koja se može naći na dnu ukrasne posude. Kada izvadite orhideju iz stare tegle dobro očistite od starog supstrata i maknite staro i trulo korijenje. Dobro provjerite orhideju na prisustvo nametnika. Pazite na korijenje Vaše orhideje. One ne vole presađivanje i njima je to uvijek stresno. Nakon što ju presadite može se desiti da je od početka nezadovoljna (listovi gube elastičnost) - nemojte brinuti previše njoj treba neko vrijeme da se ukorijeni i prilagodi i novi listovi i poboljšanja se mogu pojaviti u periodu od 2 tjedna do mjesec dana.

drenaza posuda

Stavite na supstrat na glinopor ili krhotine (cca 10-15 cm supstrata) i postavite orhideju pa joj prekrite korijenje supstratom (nemojte natiskivati kao kod presađivanja ostalog kućnog bilja nego ga lagano fiksirajte orhideju krupnijim komadićima kore) Ukoliko koristite gotove supstrate koje dodajte im stiropora i da ga olakšate i prozračite. Proberite supstrat i sitnije prašinaste dijelove ostavite za sadnju tererističkih orhideja.

supstrat

Gotovi supstrati su uvijek obogaćeni pa nakon presađivanja dohranjujte barem 1-2 mjeseca. Posto je supstrat sam po sebi vlažan ne zalijevajte bare tjedan dana dok se supstrat ne posuši do kraja i onda počnite normalno zalijevati, U tom periodu redovito prskajte orhideju.