dobrodošli na orhideje net


lukovičaste vrtne biljkežuti šafran
žuti šafran


Lana, pčela i visibaba
Lanine visibabe and busy bee


Lanin šafran
Lanini šafran


crni iris
black iris


dvobojni iris
two coloured iris


plavi iris
blue iris


žuti iris
yellow iris


plavo bijeli iris
blue white iris


ljiljani
lily


tritoma, knipnofia
tritoma


crni tulipani
black tulip


tulipani s resicama
fluffy tulip


žuti tulipani
yellow tulipallium
allium

cyclame

ciklame (cyclamen)

Ciklame vole dnevne temperature između 13 i 15C dok noćne moraju biti između 5 i 8C. Vole direktno svjetlo i obilno zalijevanje svaki dan tokom cvatnje. Ciklame se uvijek zalijevaju preko podloška. Tokom cvjetanja ciklame se dohranjuju svaka 2 tjedna. Zasadite ju u tresetastu zemlju koja je mješavina komposta i komposta od lišća.

outdoor cyclame Presađuju se tokom veljače i ožujka nakon što ocvatu. Kako bi biljka što duže trajala, redovito odstranite mrtve listove i uvele cvjetove. Ne režite cvjetne stapke, već ih snažnim pokretom otrgnite od gomolja, pritom ga držite drugom rukom. Razmnožavaju se dijeljenjem gomolja na dva dijela ako je gomolj dovoljno velik da na obje polovice ima pupoljaka. To se radi kada su i listovi i cvjetovi suhi.
cyclame_white
Ako joj listovi venu znači da je biljka na pretoplom mjestu I da treba zalijevanje. ALko listovi žute, to znači da je biljka na premračnom mjestu a ako se na listovima pojave smeđe žute mrlje, moguće je da Vam je ciklamu napala siva plijesan. Ciklame se mogu uzgajati i kao vrtne biljke. Njihove lukovice se sade potkraj kolovoza, na istočnoj strani a kasnije tijekom godine, sunce im neće previše smetati. Pokušajte ih zaštititi tokom jeseni.

Vrste koje imaju listove poput bršljena odnosno Hederifolium vrste dobro uspijevaju u kamenim vrtovima, ispod drveća i grmlja i mogu biti stare i do 30 godina. Te vrste cvatu u jesen za razliku od vrsti Purpurascens koje cvatu od ranog ljeta do jeseni.

Ciklame mogu Vam praviti društvo kao cvjetne kućne biljke
ali neke vrste mogu uspijevati i u Vašem vrtu.
dahlia

dalija (dahlia)

Dalija pripada obitelji glavočika (Asteraceae) i cvate cvjetovima od nježnoružičaste, žućkaste ili boje sljeza, do vatrenocrvene, jarkožute, ljubičaste i zagasito purpurne. Cvjetovi mogu biti jednobojni, dvobojni ili višebojno prošarani, izmrljani, istočkani ili nijansirani u raznim kombinacijama boja. Dalija je vrlo osjetljiva na mraz i sadi se koncem travnja do početka svibnja tako da je korijenov vrat pokriven sa 10 cm zemlje. Dalije vole sunčani položaj no ne podnose sušu te vole pjeskovito, dobro drenirano tlo. Prihranjivanje se provodi od lipnja do rujna s gnojivima s većim sadržajem fosfora i kalija
kala

kala (zantedeschia)

Kala spada u porodicu kozlaca (Araceae). Ima cvjetove bijele, žute, ružičaste ili boje marelice. To je biljka koja raste iz lukovica i gomolji se sade do rane jeseni (bijele kale) ili tokom proljeća (kale u boji). U vrtovima se sadi u našim mediteranskim krajevima dok se u kontinentu uglavnom uzgaja kao lončanica ili se iskopava iz vrta i prenosi u kuću prije pojave mraza. Treba polusunčano tlo i propusnu i vlažnu do mokru zemlju. Vrlo često se ova biljka koristi i za rezano cvijeće.
lilium

ljiljan (lilium)

Ljiljan je lukovičasta biljka koju možete zasaditi u vrtu no i u lončanicama. Ljiljani su podijeljeni u devet skupina na temelju podrijetla, srodstva i cvjetova. Ljiljani trebaju dobro drenirano tlo, dosta vlage i ne pretjerano jako sunčano mjesto.


narcise

narcise, sunovrati (narcissus)

Narcise su rane proljetnice i podijeljene su u 12 skupina obzirom na oblik cvjetova. Cvatu jednostrukim ili višestrukim cvijetovima bijele ili žute boje te u kombinaciji tih boja. Voli jako sunce i pjeskovitu vrtnu zemlju. Previše vlage izaziva truljenje sunovrata. Razmnožavaju se odvajanjem lukovica a u vrtovima se nekada mogu neumjereno raširiti te ih je potrebno iskopati i prorijediti. Mogu se uzgajeti i kao kućne lončanice.
iris

perunika (iris)

Perunika je višegodišnja biljka ko raste iz lukovica i cvate uglavnom u proljeće. U vrtovima se sadi na lijehe no vrlo često se koristi i kao rezano cvijeće. Voli humusno poropusno tlo no poslije cvatnje treba suhije uvjete.

muscari

plava presličica (muscari)

Plava presličica, preslica spada u porodicu ljiljana - liliaceae. Zahtijeva sunčano do polusjenovito tlo i propusnu i vlažnu zemlju u Vašem vrtu u proljeće, dok ljeti zemlja u kojoj su preslice može i presušiti. Cvijetovi ove trajnice mogu biti plave, grimizne i bijele boje.

eremus_bungei

stepska svijeća (eremurus bungei)

Stepska svijeće je lukovičasta biljka koja u vrtovima cvate tokom lipnja i srpnja na vrlo suhom i sunčanom mjestu u vrtu. Gomolji se sade vrlo plitko a biljka može narasti i do 1.5 metara visine. Listovi im nisu atraktivni te ih u vrtovima smjestite između trajnica srednje visine.
šafrani

šafrani (crocus)

Šafrani su višegodišnje lukovice koje postoje u nekih 80 vrsta. Imaju tanke trakaste listove i cvatu bijelim, plavim, blijedoljubičastim žutim ili ljubičastim svjetovima u rano proljeće. Zasadite ih u jesen u pjeskovitu vrtnu zemlju. Možete ih saditi i kao kućnu lončanicu a najljpše izgledaju posađeni u skupine od barem desetak lukovica.

kniphofia

tritoma (kniphofia)

Tritoma spada u porodicu ljiljana je raste iz lukovica koje se sade u proljeće. Dobro podnosi vrućinu i suhe uvjete. Zemlja u vrtu gdje sadite tritome mora biti dobro propusna.


tulipa

tulipani (tulipa)

Ovaj rod vrtnog cvijeca je podijeljen u 15 skupina na temelju oblika cvjetova, no jednostavnije je podijeliti tulipane obzirom na razdoblje cvatnje i uporabu u Vašem vrtu. Postoje tulipani rane cvatnje, sredine sezone, kasne cvatnje te patuljaste vrste tulipana i hibridi. Tulipani dobro uspijevaju na u vrtovima na dobropropusnom i humusom bogatom tlu.

allium

ukrasni luk (allium)

Ukrasni luk spada u podicu Liliaceae i višegodišnja je lukovica. Naraste do visine od 20 do 60 cm i stvara rijetke ili guste cvjetne glave promjera i do 15 cm u grimznoj, bijeloj, plavoj, ružičastoj, žutoj ili boji jorgovana. Treba direktno svjetlo barem polovicu dana a u vrtovima traži vrlo propusno tlo više vlažno no suho. U vrtomima se sadi u cvjetne gredice i često se koristi kao rezano cvijeće.
galanthus nivalis

visibabe (galanthus nivalis)

Ovu višegodišnju najraniju proljetnicu iz porodice sunovrata, možemo naći kako cvate pokrivena snijegom. U Hrvatskoj je zakonom je zaštićena i ne smije se iskopavati no hiblide visibaba jednostavno možete kupiti u prodajnim centrima. Razmnožava se lukovicama i sjemenjem. Ukoliko ju posadite nešto dublje ne morate vaditi lukovice iz zemlje. Sade se u jesen a mogu se uzgajati i kao kućne biljke u cvjetnim posudama.