dobrodošli na orhideje net


ljiljan slave (gloriosa superba)

gloriosa rotschildiana Ljiljan slave, kojega čjudi najčešće izjednačavaju sa vrstom Rothchildiana, u biti je biljka koja raste iz gomolja i može se uzgajati kao vrtna ili kao kućna biljka penjačica. Ljiljan slave spada u pododicu ljiljana Lilaceae, podporodica Wurmbacoidae. Biljka ima uske listove koji na završecima imaju vitice uz pomoć kojih se bijka penje uz potporanj. Cvate velikim crvenim cvjetovima sa žutim valovitim rubom latica. a može narasti i do dva metra visine.
ljiljan slave gloriosa

uzgoj ljiljana slave

Ova biljka treba dosta svjetla kako bi cvala i vlagu od barem 50%. Tokom jeseni odbacuje lišće i potpuno joj vene nadzemni dio stabljike. Gomolj se u ožujku sadi u novom supstratu a prilikom presađivanja budite oprezni s gomoljima jer su jako krhki.

voda, vlaga i zalijevanje ljiljana slave

Ljiljan slave zalijevajte svaka četiri do pet dana kada je odrasla biljka, no dok je biljka još mlada prepolovite zalijevanja na svakih 8 dana. Višak zalijevanja uzrokuje tamnjenje i otpadanje listova. Prskajte joj listove tokom ljeta.

zemlja, presađivanje i razmnožavanje gloriose

gloriosa rothschildiana Zasadite gomolje gloriose u vrtnu zemlju sa nešto pijeska u ožujku. Promjena zemlje pogoduje rastu biljke. Gloriose se mogu razmnožiti iz sjemena tako da se zasade u toplom klijalištu tokom veljaće. Isto tako gloriose se mogu razmnožiti odvajanjem boćnih mladih gomolja koje možete zasebno zasaditi.

najpoznatije vrste gloriose

glory lily Gloriosa superba Linn, Gloriosa luteo, Gloriosa plantii, Gloriosa latifolia, Gloriosa magnifica, Gloriosa rothschildiana, Gloriosa abysstinica, Gloriosa longifolia, Gloriosa simplex