naslovnica vrtne biljke ukrasni grmovi, drveće i živice hibiskus (hibiscus) uzgoj voda i vlaga dohranjivanje orezivanje presađivanje razmnožavanje sjemenom razmnožavanje reznicama cijepljenje ruže cosmos atrosanguineus bambusi travnjaci oleandar lukovičaste biljke vađenje i razmnožavanje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi jednogodišnje i dvogodišnje višegodišnje vrtne biljke kupovina i pospjesivanje lukovica kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

Hibiskus (Hibiscus)

hibiscus

Rod hibiskusa broji oko 70 vrsti i pripada porodici Malvaceae koja obuhvaća oko 200 vrsti tropskih i sub tropskih stabla. Ove luksuzne biljke se rado krizaju i kombiniraju. Istraživači biljaka su donijeli hibiskus u Europu 1731 godine, a još uvijek se stvaraju mnogi novi hibridi ove biljke. Primjena hibiskusa u zemljama odakle potiće je mnogostruka, od začina za pripremanje hrane, preko čajeva, kozmetićkih tretmana za lice i kosu pa do prinošenja cvijetova kao žrtve bogovima. Razne vrste hibiskusa se mogu naći kao nacionalni cvjetovi Malezije, Havaja i Juzne Kine. Kod nas su najčešće dvije vrste hibiskusa.

Hibiscus syriacus, koji se često koristi kao živa ograda i ima sitniji cvijet, također sam zameće sjeme. Druga vrsta je Hibiscus rosa-sinensis koji je vrlo popularan kao kućna biljka, no ne može proizvesti sjemenke. Danas ima novih hibrida koji se uz pomoć ljudske ruke mogu oprašiti i tako stvarati nove varijetete. Nađe se i Hibiscus sabdariffa koji je vrsta od koje se pravi toliko poznati čaj od hibiskusa.

Uzgoj Hibiskusa

red hibiscus

U cvjetnoj posudi, hibiscus može narasti od 120 - 150 cm, dok u prirodi biljka naraste i do 4 metra. Hibiskus raste jako brzo, u jednoj godini se može se udvostručiti. Ovo ukrasno drvo cvjeta neprekidno, od kasnog proljeća do rane jeseni. Broj cvjetova ovisi o veličini biljke, ali i o načinu dohranjivanja. Cvjet traje kratko,jedan dan, ali poneke sorte traju i dva do tri dana. Hibiskus voli jako svijetlo mjesto bez direktnog sunca ili sa direktnim jutarnjim suncem. Potrebna temperatura tokom perioda rasta je 18 - 21°C. Ako zimi temperatura padne ispod 10°C lišće će otpasti. Najviša ljetna temperatura može biti 27°C, podnosi i veće temperature ukoliko je zaklonjen od sunca. Životni vijek ove biljke je tri do četiri godine. Rado ih napadaju biljne ući, bijele mušice, crveni pauk.

Zalijevanje, Voda i Vlaga kod Hibiskusa?

yellow hibiscus from our forum

Tokom intenzivnog rasta zalijevajte barem 2 puta tjedno ukoliko je vrijeme toplo. Jedini način da sigurno ubijete Vašu biljku je pretjerano zalijevanje, koje dovodi do truljenja korijena. Zimi zalijevajte jedanom tjedno ili jednom u petnaest dana ovisno o temperature gdje biljka prezmljuje. Zemlja se mora u potpunosti osušiti prije slijedećeg zalijevanja. Hibiscusi trebaju ljeti dosta vlage, a ako im se ne orošavaju pupoljci mogu otpasti. Zimi je orošavanje potrebno ukoliko se biljka nalazi u prostoriji sa centralnim grijanjem, dok na nižim temperaturama orošavanje nije potrebno.

Dohranjivanje Hibiskusa?

Ovo ukrasno drvo se dohranjuje sa hranjivima nazivne vrijednosti npr. NPK 19 9 27, dakle da srednja vrijednost uvijek bude najniža a treća vrijednost veća od prve što osigurava bujno lišće i dosta cvijetova. Dohranjuje se svakih 14 dana a često se i razblaženo tekuće gnojivo prska po listovima.

Hibiskusi i Orezivanje?

crveni pauk na hibiskusu

Hibiskus se orezuje se u ožujku, tako da se može formirati biljka gušće strukture, jer hibiskusi imaju tendenciju da rastu u visinu, a manje da se granaju.

Kako presaditi Vaš Hibiskus?

hibiskus zvan sivko

Hibiscus se presađuje poslije orezivanja, u cvjetnu posudu veću za jedan broj jer hibiskusi bolje cvatu u manjim cvjetnim posudama.

Razmnožavanje Hibiskusa sjemenom

hibiscus aluceatus seeds

Sjeme hibiskusa se priprema za sijanje tako da se vrh zadebljane strane sjemenke odstrani nožem, a zatim se sjeme posadi u plitku posudicu u smjesu perlita i treseta i zalije se sa vrlo malo vode u koju je razmućen fungicid. Posudu u koju ste posadili sjeme pokrijte najlonom i ukoliko biljke ne niknu u roku od 6 dana vrlo je vjerojatno da su sjemenke strunule te možete ponoviti postupak.

Razmnožavanje Hibiskusa reznicama

reznice hibiskusa

Reznice uzete u proljeće cvasti će iste godine, ali to je već pitanje redovite prihrane i održavanja. Mnogi novi hibridi teško se ožiljavaju reznicama i preporučuje se cijepljenje hibiskusa. Kad je zakorjenjivanje u pitanju, preporučuje se i podno grijanje što znaci da posudu sa reznicom koju želite stavite na pod kuda u sezoni grijanja prolaze cijevi od centralnog grijanja i poklopiti ju najlonom, zbog povećanje vlage.

Cijepljenje hibiskusa

cijepljenje hibiskusa

Cijepljenje se vrši tako da se na biljku koja je podloga, a to su obično, barem kada pričamo o početnicima crveni jednostruki hibiskusi, pričvršćuje cijep, grančica stabljike željene biljke. Podloga mora biti stara godinu dana, cijep se promjerom mora poklapati sa podlogom na koju cjepimo hibiskus. Ovaj članak nam je pripremila poznata uzgajivačica hibiscusa Okijanerica.

hibiscus yellow biljka hibiskusa 4 mjeseca stara T Princess hibiskus tah sophistic hibiscus biljka hibiskusa stara jednu godinu

Više o ukrasnom grmlju, drveću i živicama na orhideje.net forumu

naslovnica vrtne biljke ukrasni grmovi, drveće i živice hibiskus (hibiscus) uzgoj voda i vlaga dohranjivanje orezivanje presađivanje razmnožavanje sjemenom razmnožavanje reznicama cijepljenje ruže cosmos atrosanguineus bambusi travnjaci oleandar lukovičaste biljke vađenje i razmnožavanje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi jednogodišnje i dvogodišnje višegodišnje vrtne biljke kupovina i pospjesivanje lukovica kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 19-07-2024 06:04:00 za: 0.00181 s