dobrodošli na orhideje net


alokazija (alocasia)

cvjetanje adama

Uzgoj

Alokazija cvate neuglednim cvjetovima koji izgledaju poput kale. Ova biljka voli jako svjetlo ali bez izravnog sunca, osim zimi kada alokazija voli direktno sunce. Neki primjerci narastu i preko 1,5 m visine. U kontinentu, tokom zime biljku držite u zatvorenom prostoru no u proljeće ju možete staviti u sjenovito dvorište ili na jutarnje sunce u kojemu će alokazije uživati. Pazite da ih na jesen na vrijeme stavite u zatvoreni prostor jer neće dobro podnijeti mraz. Sadi se u kompost za lisnate biljke pomiješan sa nešto šljunka i vrtne zemlje i presađuje svakog proljeća u veću posudu.alocasia flowering

Razmnožavanje

Alokazije se jednostavno razmnožavaju odvajanjem izdanaka koji se pojavljuju pri bazi korijena.alokazija

Voda i Vlaga

Alokazije vole svakodnevno prskanje listova tokom ljeta i često zalijevanje (gotovo svakih dva dana). Tokom zime smanjite zalijevanje na maksimalno dva puta tjedno. Pazite, ukoliko ne prskate listove alokazija vrlo brzo će stradati od crvenog pauka koji rado napada donje strane listova ovih biljaka te se preporuča preventivno pranje sapunima.


adam, slonovo uho

Slonovo uho, Adam

Alocasije, Xanthosome i Colocasie imaju vrlo slićne pripadnike koji se uglavnom nazivaju Slonovo uho ili Adam. Međunarodno ime im je Taro. Generalno, alokazijama su vrhovi listova postavljeni okomito u odnosu na korijen dok su Colocasijama vrhovi listova pod kutem u odnosu na korijen. Xanthosome stvaraju oblik kišobrana sa listovima. Alocasia macrorrhiza, Xanthosoma sagittifolum i Colocasia giganta podjednako izgledaju iako Alocasia ima nešto zaobljenije vrhove listova od Colocasie. Dobra stvar je da sve velikolisne biljke odnosno listova poput slonovih ušiju zahtijevaju iste uvjete jer su to tropske biljke.